Hidden gem on the Green Loop

Friday, 22 July, 2022

A peaceful place to rest and relax has been created for walkers on Whitehill & Bordon’s Green Loop.

Called Quebec House Terrace, the beauty spot is tucked away in woodland with views across Bordon Inclosure and offers walkers a chance to sit down and enjoy their surroundings.

It was delivered by a partnership of East Hampshire District Council, Hampshire County Council, Whitehill Town Council and design-company Urban Place Lab.

It features wooden terraced seating with a viewpoint made from locally-sourced logs and provides an area of shady tranquillity away from it all.

As well as attracting local people, the log stack design will also boost biodiversity, providing a perfect habitat for insects.

Beech trees planted around the site will add to the sense of seclusion, and original brick steps from the former house have been repaired and improved.

The Green Loop is a 7km interconnecting network of paths that criss-cross the town, giving people easy access to its main facilities and attractions.

Quebec House Terrace was funded by East Hampshire District Council, installed by the Urban Place Lab and will be maintained and managed by Whitehill Town Council.

Cllr Phillip Davis, EHDC's Assistant Portfolio Holder for Whitehill & Bordon, said: “This is another wonderful asset for the town.

“Delivering big ticket items like a new leisure centre and new school is vital to the regeneration of the town but hidden gems like this are all part creating a sense of community and belonging.

“Quebec House Terrace is magical spot to take a quick break and enjoy a moment of peace.”

Cllr Andy Tree, Leader of Whitehill Town Council, said: “This is another example of Whitehill Town Council making real differences in providing for residents by taking on the Quebec Terrace for the community. We hope it will be enjoyed.”

James Gross, Founder of Urban Place Lab, said: “Urban Place Lab was pleased to be appointed to oversee the design and construction of the Quebec House Terrace seating area.

“Working closely with our client East Hampshire District Council and land-owner Whitehill Town Council, we also collaborated with the Whitehill & Bordon Regeneration Company and the Deadwater Valley Trust who both provided timber for the gabion seating structures which were installed by local landscape contractors, with oak bench tops sourced from local saw mills.

“We very much hope it will be welcomed as a resource for the community to enjoy the fabulous woodland and views of the Bordon Inclosure and Green Loop.”

ENDS